Skip to content

Geschiedenis

Eerste herinnering

Lego trein

De oude Lego treinbaan (voorbeeld)

De eerste herinneringen aan modelspoor is van de Lego trein. Het was werkelijk magisch: schitterend van de eenvoud en toch heel veelzijdig. Lego had een stevig motorblok waarin 4 wielen gestoken konden worden en waarop op verschillende plekken 2 mini banaanstekers voor de voeding ingeplugd konden worden. Wat we dan meestal deden is achter een locomotief een speciale batterijwagon maken met daarin uiteraard de batterijen, die vervolgens met een klein snoertje met de locomotief verbonden werd. Vooraan het batterijvak was een grote witte hevel om de trein in gang te zetten en de richting te bepalen.

Uitbreidingen

Wissels

Op een eenvoudige ovaal raak je gauw uitgekeken. Dus kwamen er wissels. Dat maakte spelen weer een tijdje leuker.

Pendelbaan

Helemaal geweldig vond ik de pendelbaan uitbreiding. Er kwam een module bij die de stroom kon omdraaien aan de hand van een hevel. Deze hevel stak horizontaal onder de trein vandaan aan de zijkant. Door op bepaalde plekken een paaltje aan de rails te monteren wisselde de trein daar (weliswaar erg abrupt) van richting. Daar kon je een hele tijd naar kijken.

Latere herinnering

N modelspoor

Mijn vader kwam thuis met een hele doos N spoor materiaal. Wat een kleine treintjes en zo gedetailleerd. De schaal is 1:160. Ineens hadden we verschillende locomotieven en treinstellen, wagons, rails in allerlei soorten en maten en huisjes en stations! Wat een rijkdom. Eigenlijk waren wij toen nog veel te jong voor dit fragiele materiaal. Het duurde niet lang voordat de pantograaf van een trein verbogen was en er klei op andere onderdelen zat.

Railbus

Het leukste vond ik het wit-blauwe treinstel. Omdat je er geen wagons aan hoefde te hangen, maar vooral omdat de lichtjes magisch aan gingen: 3 witte aan de voorkant en 2 rode aan de achterkant. En als je de rijrichting veranderde, veranderden de lampen mee.

Arnold Rapido N - 0293/0394 - Railbus met bijwagen van de ...
Arnold Rapido N Railbus ÖBB
N railbus 5081 with control wagon of ÖBB
Railbus 5081 N schaal van Piko

1 thought on “Geschiedenis”

  1. Pingback: Introductie – deGraafOnline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *